Tradičné pochúťky

Od symbolov prejdime pozvoľna k jedlám, ktoré sa odlišujú v závislosti od jednotlivých krajov. To spoločné, čo máme všade na Slovensku, sú, samozrejme, vajíčka, ktoré sa varia natvrdo, zemiakový šalát, údené mäso a iné údeniny.

V mnohých rodinách je to aj vianočka, na východe sa robieva hrudka, známy je aj koláč pascha. Nechýbajú rôzne syrové pochúťky, vyrábajú aj sa aj domáce slané rolády. V niektorých kútoch našej krajiny sa pripravuje aj studená polievka z kyslého mlieka a chrenu. Na obed sa zvykne pripravovať mäso z mladých zvierat ako napríklad jahňa alebo zajac.

Častým pohostením sú obložené misy. Chýbať by nemal ani sladký baranček a väčší výber koláčov.

Pôstne obdobie sa ešte pred týmto hodovaním ukončuje Zeleným štvrtkom, počas ktorého by ste mali skonzumovať nejakú zelenú zeleninu alebo ovocie a Veľkým piatkom, kedy by ste mali jesť iba striedmo a bezmäsité jedlá.

 

 

 

 

 

zdroj: https://najmama.aktuality.sk/clanok/232585/symboly-a-tradicie-velkej-noci-poznate-ich/